Taller de coques de sant Joan

#Masas, panes y repostería 22 junio 2021

TALLER DE COQUES DE SANT JOAN






Avui hem fet un taller ben profitós amb uns quants clients que s'han apuntat i hem acabat amb una coca de brioix i una de pasta de fulla amb llardons fetes i a punt d'enfornar demà. Aquí teniu les receptes i els vídeos perquè les pugueu tornar a fer en una altra ocasió.


COCA DE SANT JOAN DE BRIOIX


Ingredients



  • 20 g de pinyons o tiretes d'ametlla

  • 60 g de sucre (i una mica més per posar a sobre)

  • 2 - 3 tiras de pell de llimona sense res de part blanca

  • 2 ous

  • 30 g de mantega en trossos petits

  • 60 g de llet

  • 10 g de llevat premsat fresc

  • 30 g de licor d'anís

  • un xorret de vainilla líquida

  • 230 g de farina de força

  • 1 pessic de sal

  • 1 culleradeta rasa de canyella

  • 100 - 120 g de fruita confitada variada o crema pastissera per decorar


Preparació



  1. Posa un bol sobre la tapa del got i pesi els pinyons. Cobreix amb aigua i reserva.

  2. Posa el sucre i les tires de pell de llimona i taronja al got  i pulveritza 10 seg/vel 10. Baixa els ingredients al fons del got amb l'ajuda de l'espàtula.

  3. Afegeix l'ou, la mantega, la llet, el llevat, la vainilla líquida i l'anís i barreja 2 min/37°C/vel 2.

  4. Incorpora la farina, la canyella i la sal i amassa 3 min (funció amassar o velocitat espiga). Deixa reposar la massa dins el got fins que dobli o gairebé tripliqui el seu volum inicial (pot trigar fins a unes 3h)

  5. Baixi la massa al fons del got amb l'0ajuda de l'espàtula i amassa 1 minut. Posa paper vegetal a una safata de forn i a sobre aboca-hi la massa . Amb els dits, ves estenent la massa donant-li una forma ovalada, fins que tingui un gruix  d'aproximadament 1 cm. Pinzella amb ou batut i posa la fruita confitada o la crema pastissera formant un enreixat. Deixa reposar fins que dobli el volum (aprox. 1h) a un lloc lliure de corrents d'aire.

  6. Pre-escalfa el horno a 180°C.

  7. Cou la coca uns 10 minuts (en el meu cas amb ventilador em queda millor)




Si vols fer un enreixat de CREMA PASTISSERA, aquí tens la recepta:


INGREDIENTS:



  • 500 g de llet sencera

  • 50 g de farina o Maicena

  • 2 ous

  • 2 rovells

  • 1 xorret de vainilla líquida o una culleradeta de sucre vainillat

  • 70 g de sucre


PREPARACIÓ:


Posa al got la llet, la farina, els ous, els rovells, la vainilla o sucre vainillat i el sucre normal i programa 7 min/90°C/vel 4. A continuació, barreja 5 seg/vel 10. Posa la crema a una màniga pastissera o a un recipient hermètic i conserva a la nevera. Un cop freda ja estarà llesta per fer l'enreixat de la coca. Si no tens màniga pastissera, un cop la crema estigui freda pots posar-la a una bossa de congelar, tancar-la amb un nus i tallar una de les cantonades, així tindrem una màniga pastissera casolana.


COCA DE LLARDONS


Ingredients



  • 1 planxa de pasta de full

  • 150g de llardons

  • sucre i canyella per espolvorejar


Preparació



  1. Tritura els llardons 10 seg/vel10 i reserva.

  2. Posa la pasta de full sobre un paper de forn i imagina que hi ha tres parts. Posa la meitat dels llardons a la part central i tapa amb la part de la dreta. 

  3. Cobreix aquesta part amb llardons i tapa amb la part de la dreta.

  4. Amb l'ajut d'un corró amassa la coca fins que et quedi un gruix semblant a la massa original.

  5. Pots marcar els laterals amb l'ajut d'una forquilla.

  6. Pre-escalfa el forn a 180º i mentrestant pinta la coca amb ou batut i posa-hi ametlla laminada o pìnyons.

  7. Just abans d'entrar-la al forn, escampa sucre per sobre (sigues generós) i opcionalment també hi pots posar canyella. 

  8. Forneja durant uns 15 min. Segueiux les instruccions del fabricant de la pasta de full, però compte ue moltes vegades està cuita abans.



Al següent enllaç trobareu  receptes de coques que he publicat en altres ocasions.


Classe de coques de sant Joan 2017